Hieronder vind u een selectie van de meeste gestelde vragen over een huttentocht.
Neem deze vragen dor zodat u goed uitgerust op pad gaat!
Van harte aanbevolen!
We proberen bij Mountaintrack duidelijk te zijn als het gaat over de zwaarte van een tocht. Om te bepalen of je wel of niet meekunt met een tocht ligt voor een groot deel bij je eigen keuzes en voorbereidingsniveau. Toch kunnen we wel een indicatie geven hoe zwaar een tocht zal zijn:
Niveau 1: Bij dit niveau zijn de tochten nooit langer dan 4 uur lopen. (zonder pauze).
Het hoogteverschil is hierbij minimaal (ten hoogste 500 meter stijgen/dalen)
De hutten liggen betrekkelijk dicht bij elkaar en het terrein is goed toegankelijk. Deze tochten zijn ook geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. De voorbereiding voor deze huttentocht kan bestaan uit maandelijks een flinke wandeling om de conditie en het uithoudingsniveau op peil te brengen.
Niveau 2: De tochten zijn bij dit niveau 4 tot maximaal 6 uren lopen (zonder pauze)
Het hoogteverschil ligt tussen de 500 en 1000 meter. (n.b.: Om 1000 meter te kunnen stijgen heb je ongeveer 4 tot 5 uur nodig. Dit vergt een grote inspanning en doorzettingsvermogen.) Om je goed op deze tochten voor te bereiden zal je enkele maanden voorafgaand aan de vakantie, moeten werken aan je conditie. Dit kun je doen door wekelijks een flinke wandeling te maken. Deze wandelingen kun je uitbreiden door in minder vlak en diverse soorten terrein te lopen. Daarnaast is het verstandig om als laatste stap in de voorbereiding met een bepakte rugzak te lopen.
Niveau 3: Dit is het hoogste en meest uitgebreide niveau van een huttentocht bij Mountaintrack. Een zware huttentocht waarbij het terrein zeer divers is. Je kunt hierbij denken aan het passeren van de uitlopers van een gletsjer, waterlopen en geëxponeerd terrein. Dit laatste betekent dat we onderweg gebieden tegen zullen komen die bestaan uit gruis, rotsblokken of scherpe bergkammen. Ook zullen we af en toe een “Klettersteig” passeren. Hier maken we gebruik van hulpmiddelen zoals kabels en ladders die aan de berg zijn bevestigd.
Bij de reisbeschrijving van de komende reis wordt aangegeven welk niveau het betreft.
Hoog in de bergen moet je bij de keuze van kleding rekening houden met de meest uiteenlopende situaties. Ook voor de extreemste omstandigheden, zowel hitte als koude, moet je dus functionele lekker zittende kleding bij je hebben. Bij hitte moet je kleding koel en vocht absorberend zijn. Bij koude en storm warm, winddicht en goed afsluitbaar. Bij regen waterdicht, ademend en snel drogend. Kleding moet vooral tegen een stootje kunnen.
Vaak kom je rotsblokken tegen waar je overheen moet klauteren. Ook moet kleding niet te zwaar zijn want je moet alles meedragen op je rug! De volgende stelregel is vaak handig: Zorg dat je meerdere lagen, dunne kleding over elkaar draagt. Hieronder staan enkele voorbeelden wat je mee zou kunnen nemen:
In onze kleding laten we zien we zijn!
Het geeft een beeld van onze leefstijl, Hoog in de bergen houd deze leefstijl natuurlijk niet op. Wel is het verstandig om je kleding aan te passen aan de activiteit van dat ogenblik. Een reisleider zal niet in driedelig pak de berg opgaan en zo is het voor je eigen veiligheid aan te raden dat je zorgt voor gepaste kleding. We willen hierin niemand verplichten maar aanraden. Er zijn meerdere activiteiten die om aangepaste kleding vragen, bijvoorbeeld:(zwemmen doen we ook in zwemkleding) Bedenk echter wel dat er ‘s avonds en op vrije momenten niet geklommen worden.
Dan kun je je omkleden om de avond door te brengen zoals je gewend bent.
Veel mensen vragen zich af of je er goed aan doet om speciale schoenen te kopen voor een berghuttentocht. Ze gaan er vaak (ten onrechte) vanuit dat een stevige schoen met een goed profiel voldoende is om in de bergen rond te lopen; dat dit een illusie is hebben als veel mensen moeten ervaren met een flinke valpartij. Uitglijden in de bergen kan tot levensgevaarlijke situaties lijden. Een goede bergschoen is dus onontbeerlijk. Ook voor onze reis adviseren wij om te investeren in een paar goede bergschoenen:
Bescherming voor de enkels
Een schoen met al deze eigenschappen kun je aanschaffen in een schoenenzaak die gespecialiseerd is in berg- of wandelschoenen. De verkopers in deze zaken zijn vaak goed opgeleid en kunnen je uitstekende adviezen geven. Er zijn 4 typen schoenen:
Een A- type schoen:
Dit is een schoen voor wandelingen over vlak terrein. De schoen is meestal laag gebouwd en heeft een modieus design. Dit is een schoen voor wandelingen over vlak terrein.
Een B-type schoen:
Deze categorie schoenen is ontwikkeld voor wandelen in wat ruiger terrein.
De schoen is wat hoger van opbouw en heeft een stijvere zool. De zool kan echter nog wel buigen wat het loop comfort ten goede komt.
Een C-type schoen: Deze schoen is geschikt voor alle terreinen en heeft een
zeer stijve zool. (Vibram) De zool is door haar stijfheid ook geschikt voor stijgijzers. Hij wordt veelal gebruikt bij ‘zware’ huttentochten. Deze tochten kenmerken zich door de grote diversiteit in het terrein o.a.: rots klimmen, gletsjer bestijgingen en waterval klimmen zijn hier ’normale’ zaken!
Een D-type schoen
Een D-type schoen is een zeer stijve schoen met weinig of geen loopcomfort. Deze schoen is uitermate geschikt voor het reizen in hoog alpiene terrein. Dit betekent dat er dagelijks gletsjers gepasseerd moeten worden en ijsklimmen ook een van ingrediënten van het dagprogramma kan zijn. De zool is aangepast aan het gebruik van stijgijzers zodat deze een geheel met de schoen vormen.
Een B-C-type schoen
Deze schoen is een ideale combinatie van de B en de C-schoen. Het draagcomfort is vaak net even wat beter dan de C-type schoen maar heeft toch de eigenschappen van deze schoen.
Voor onze huttentochten kun je het beste een B/C-type schoen aanschaffen.
Een B-type schoen is nog redelijk flexibel en zet zich wat beter naar de voeten van de gebruiker. Voor diegene die overwegen om vaker in de bergen te gaan lopen is de C-type schoen een beste keus.
Dit klink logisch, maar hoeveel eet je eigenlijk op een dagje flink klimmen? Te weinig! Probeer goed uitgebalanceerd te eten. Teveel ‘eenvoudige’ suikers (snoep, chocolade, e.d.) zijn zeker niet aan te raden. Mueslirepen, brood, volkorenkaakjes, noten en kruidkoek zijn prima tochtenvoer.
Tijdens een huttentocht worden er vaak lange dagtochten gemaakt. Je moet dan zorgen dat je voldoende eet en drinkt. Het is belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen gedurende de dag. Veel levensmiddelen bevatten maar een deel van die essentiële voedingsstoffen zoals: eiwit, koolhydraat, vet, zetmeel, mineralen en vitaminen. Hieronder worden een aantal levensmiddelen genoemd die je mee kunt nemen tijdens het lopen.
Broodbeleg: goedblijvende worstsoorten, gerookt spek, kaas, leverkaas, leverpastei, hagelslag, jam, pasta.
Tussendoor: koffie, thee, suikerkoek, hard-, of fruitkek (voedzaam kaakje, bij outdoor winkel te koop).
In de meeste outdoor zaken zijn handige, navulbare tubes te koop waarin je suiker, thee, koffie en los broodbeleg zoals hagelslag kunt stoppen. Voor gebruik haal je de dop eraf en je schud de inhoud eruit.
’s Morgens kan er bij de huttenwaard gekookt water voor de thee besteld worden. (Voor leden van de Alpenvereniging tegen de helft van de prijs!)
Tussen de middag zullen we altijd stoppen voor het gebruik van de lunch. Er is dan ook gelegenheid om een warm drankje (zoals thee, koffie of soepje) te maken zodat je er ’s middags weer tegen kunt!
Om water te verwarmen heb je een brander nodig! Er zijn in de outdoorzaken veel soorten en maten te koop. Let bij de aanschaf op de volgende zaken:
Wij stellen de aanschaf van een brander niet verplicht! Bedenk dat je alles wat inpakt mee moet dragen op je rug………
Voldoende drinken is nog belangrijker dan het eten.
Tijdens een tocht van gemiddeld 5 a 6 uur lopen verlies je ongeveer 3 liter vocht. Als dit niet voldoende wordt aangevuld vormt dit een bedreiging voor onze vitale organen zoals de nieren en de hersenen. Een veel gehoorde klacht tijdens een tocht in de bergen is duizeligheid en benauwdheid. Dit wordt veroorzaakt door te weinig vochtinname. Een volwassene gebruikt minimaal 2 liter vocht tijdens het wandelen. Als daar ook nog de nodige hoogtemeters bijkomen, wat een flinke lichamelijke inspanning kost, moet er zeker nog een liter bij. Met de gezondheid valt niet te spotten!! gebruik dus voldoende vocht tijdens de tocht!
Tijdens een huttentocht wordt er overnacht in berghutten. Oorspronkelijk zijn deze hutten gebouwd om te schuilen tegen regen, storm en mist.Later werden deze hutten steeds meer gebruikt om een onderdak te bieden aan bergwandelaars. Bij een meerdaagse huttentocht trekken we van hut naar hut. Onder normale omstandigheden gaat deze wandeling veelal over redelijk begaanbare paden.
Er zijn echter ook hutten die wat moeilijker te bereiken zijn en soms gaat dan de tocht over puinhellingen, blokken of uitlopers van gletsjers. Soms zijn de paden erg smal en steil (geëxponeerd). Je moet voor deze tochten dus geen last van hoogtevrees hebben!
Onderweg komen we vaak ook kleine stroompjes of watervallen tegen die we over zullen steken. Het is dan ook aanbevolen om waterdichte kleding te dragen!
Soms is het mogelijk een top te beklimmen. Je kunt dan een stempel halen wat een mooi aandenken is aan deze beklimming. Niet alle dagen wordt er naar een volgende hut gelopen. Sommige dagen blijf je bij een hut om een beetje op verhaal te komen. Met name de zondag is zo’n dag waar we in het bijzonder aandacht willen besteden aan het zoeken van de Heere God. Hij heeft het immers mogelijk gemaakt om in Zijn prachtige schepping te mogen lopen en genieten!
De lengte van de dagtochten:
De lengte van de dagelijkse tochten is moeilijk uit te drukken. We spreken meestal van het aantal hoogtemeters wat overwonnen dient te worden. Het komt vaak voor dat je bijvoorbeeld maar 2 kilometer moet lopen, maar……. 1200 hoogtemeters moet overwinnen. Deze inspanning kost meestal een uurtje of 4. In zo’n geval zegt de lengte van de tocht dus erg weinig. Wel moet je voor deze tochten een goede conditie hebben! We lopen de hele dag met ‘volle’ bepakking. Dat wil zeggen dat je alles wat je nodig hebt tijdens de vakantie, in je rugzak zit. Van een tandenborstel tot en met een lakenzak. Al met al een behoorlijk gewicht wat oplopen kan tot zo’n 8 tot 12 kilogram!
We proberen altijd zo rond 16.00uur in de volgende hut te zijn. In het hooggebergte is het belangrijk om op tijd binnen te zijn omdat het weer zomaar om kan slaan. Het kan dan gevaarlijk worden op de bergpaden!
Lidmaatschap N.K.B.V. (inclusief bij een reis geboekt bij AmigoReizen)
De Koninklijke Nederlandse Klim en Bergsportvereniging is een belangenvereniging voor alle mensen die in een bergland hun vakantie vieren of hun klimsport willen beoefenen. Het lidmaatschap van deze vereniging
kost ongeveer € 55.= per jaar en geeft diverse voorrechten boven niet leden. O.a. is een huttenwaard verplicht, bij volle bezetting van de slaapplaatsen, onderdak te bieden aan leden. Daarnaast krijgen leden 5x per jaar het aantrekkelijke verenigingsblad ‘Hoogtelijn’ Tevens ontvangen zij 1x per jaar het uitgebreide activiteitenprogramma van de vereniging.
Hoogtevrees
Het bovenstaande geldt ook voor hoogtevrees. Er zijn mensen die denken dat dit wel overgaat als zij maar eenmaal hoog in de bergen zijn; natuurlijk is dit niet het geval. Als je hier last van hebt moet je sterk overwegen om niet mee te gaan! Hoogtevrees vormt een reëel gevaar voor jezelf en de rest van de groep. Als jij niet verder kunt omdat je geblokkeerd wordt door hoogtevrees, kan de rest van de groep ook niet verder. Teruggaan is vaak geen optie en zal er ter plaatse een oplossing gezocht moeten worden. Daarbij komt dat iemand met hoogtevrees, op zo’n moment veelal moeilijk is aan te spreken en zal vaak in verzet gaan!
Bedenk dus goed bij jezelf wat jou ervaringen zijn op dat gebied…….
Conditie
Van de deelnemers wordt verwacht dat zij een goede conditie hebben. Dat betekent dat je er niet tegenop ziet om 5 uur achter elkaar in moeilijk terrein te lopen. Ook het dragen van een volle rugzak moet niet echt problemen opleveren! Is dit wel het geval dan kun je beter besluiten voor een andere reis te kiezen!
Voor jezelf en voor de groep wordt het een drama als je na het eerste uurtje lopen het al opgeeft. Je kunt namelijk niet terug! Je moet er rekening mee houden dat je behoorlijk moe kunt worden en ook dan moet je doorzetten!
Je houding in de groep?
Voor alle huttentochten die door Mountaintrack georganiseerd worden geldt dat de eerste dag in een comfortabel pension wordt doorgebracht. Deze dag is erop gericht om elkaar beter te leren kennen en met elkaar om te gaan als groep. Tijdens de tochten komt het vaak voor dat we elkaar moeten helpen. Je kunt hierbij denken aan het passeren van een lastig gedeelte op een smal pad of bijvoorbeeld het ondersteunen van elkaar bij een sneeuwveld o.i.d. Bovenal moet je op elkaar kunnen rekenen bij calamiteiten zoals een val o.i.d.
Om dit te bereiken organiseren wij de zogenaamde community-spelen: Spelen waarbij je telkens oplossingen moet bedenken en waarbij je elkaar nodig hebt. Na elk spel wordt er door de reisleider geëvalueerd hoe het e.e.a. is ervaren en wat je eventueel anders zou kunnen doen (of laten)
kaarten:
Een topografische kaart geeft een overzicht van hoogteverschillen in een gebied.
Deze hoogteverschillen worden aangeduid met zogenaamde hoogtelijnen. Elk hoogteverschil kan op deze wijze zichtbaar worden gemaakt. Als je zo’n kaart goed kunt lezen dan zie je als het ware het betreffende gebied driedimensionaal voor je. De bergpaden staan ingetekend m.b.v. zwarte of rode lijnen, streepjes of stippellijnen. Verder staan op deze kaart alle opbouwen, oneffenheden, waterpartijen en andere zaken zoals bushaltes etc. Bij elke reis staat aangegeven welke kaart nodig is.